Hűtés- és klímatechnikai berendezések értékesítés, szerviz
  
Schneider Electric
   MENU

Hírek, információk

Ecoflair, mint alternatív szervertermi hűtés

A Schneider Electric egyik új szervertermi hűtési alternatívája az Ecoflair. Ez a technológia egy kompakt hűtési egységet jelent mely nem képezi szerves részét a hűtendő szerverteremnek.


Egyszerűen fogalmazva az Ecoflair nem más mint egy rekuperatív hővisszanyeréssel ellátott léghűtés. A valóságban természetesen ennél sokkal összetetteb ez a berendezés és maga a hűtési folyamat is.
Teljesítményét tekintve 250kW-os egységről beszélhetünk, illetve ennek blokkonként növelt többszöröseiről. Így a két alap berendezés a 250kW-os és az 500kW-os kivitel. Minden egység két fő észre osztható.

-    Egy felső részre amely megvalósítja a légszállítást és a hűtést.

 

 
-    És egy alsó részre amely a kiszolgáló és hidraulikus egység illetve egyben alapkeret is.

 

 
Üzemállapotok tekintetében 3 hűtési üzemmódról beszélhetünk. Az üzemmódok közötti átváltás automatikusan történik a környezeti hőmérséklet függvényében.
 
-    Száraz üzem.
Téli időszakban rekuperatív hőcserével oldja meg a hűtést.
A környezeti levegő egy keresztáramú hőcserélőn átáramolva indirekt módon hűti le a teremből elszívott majd oda vissza juttatott hűtési levegőt.
Ebben az üzemállapotban tisztán indirekt szabadhűtéssel biztosítja a szükséges hűtési teljesítményt.

 

 
-    Nedves üzem.
Ebben az esetben átmeneti időszakokban amikor a környezeti hőmérséklet már nem elég alacsony a keresztáramú léghűtésre vízpermetezéssel segít rá a berendezés.
Vagyis adiabatikus hűtési rásegítéssel biztosítja a szükséges hűtési teljesítményt. 
 
-    Trim üzem.
Nyári időszakban magasabb környezeti hőmérsékletek esetén egy kiegészítő hűtési kalorifer segít rá az előzően részletezett hűtési módokra. Így ezzel a kiegészítő – úgynevezett Trim hűtéssel – szolgáltatja a szükséges hűtési teljesítményt. 
 
Mivel az Ecoflair egységek nem képezik szerves részét a hűtendő helyiségnek ezáltal alkalmazásukkal jelentős hely takarítható meg a szervertermekben melyet egyébként a hűtésre szolgáló berendezések foglaltak volna el. A berendezések a levegő elszívás és befújás szempontjából többféle módon telepíthetők. Ezzel is igazíthatók a helyi adottságokhoz és lehetőségekhez. Alapvetően tetőre és épület mellé (akár közvetlenül a szerverterem mellé) érdemes telepíteni őket.

  

A berendezés központi eleme egy rekuperatív polimer hővisszanyerő egység mely öntisztító tulajdonságú és a szennyeződésekkel szemben ellenálló, korróziómentes konstrukció, illetve a helyszínen egyszerűen és könnyen javítható, cserélhető. Egy 250kW hűtési teljesítményű Ecoflair berendezésben 10db. moduláris csőköteges egység található. Ezek a csőkötegek pedig egyenként 192db. magas hatásfokú hőcserélő csövet tartalmaznak. Ennek a moduláris rendszernek köszönhetően nagyon egyszerűen és gyorsan szervizelhető az egység. A csőkötegek egyenként kivehetők, moshatók, javíthatók és cserélhetők.

 

A már említett Trim üzemben a kiegészítő hűtési hőcserélő is több opcióban választható.
 
-    Direkt expanziós hűtési kalorifer.
Ez minden 250kW-os egység esetén választható egy vagy két hűtőkörös kivitelben. Brushless scroll kompresszoros technológia. Micro channel kondenzátorral és elektronikus expanziós szeleppel (EEV) szerelt hűtőkör.
 
-    Vízhűtéses kalorifer.
A szükséges hűtővizet szolgáltathatja egy központi hűtési rendszer vagy akár egy saját részre telepített folyadékhűtő is.
A hőcserélőt illeszthetjük akár a berendezés teljes hűtési kapacitásához is. Maximálisan illeszkedik a Schneider Electric Aquflair hűtőberendezéseihez.


 
 
-    Hővisszanyerő egység.
A kalorifer elhelyezkedése és szabályozhatósága biztosítja maximális hűtési energia kinyerését a hővisszanyerés hűtési köréből.
Segítségével visszanyerhető és újrahasznosítható a hulladékhő. Felhasználható akár központ fűtéshez is.
 

 
Fentiek alapján a Schneider Electric Ecoflair berendezése számos előnyt kínálnak más, alternatív hűtési megoldásokkal szemben.
-    A hővisszanyerésnek és szabadhűrésnek köszönhetően üzemeltetési költségük alacsony.
-    Nem foglalnak helyet a szervertermen belül. Ezáltal több hely marad az IT számára.
-     A moduláris kialakításnak köszönhetően gyorsabban és egyszerűbben szervizelhetők.
-    A számos opcionális lehetőség miatt könnyen illeszthető a helyi adottságokhoz.
-    A kompakt berendezések telepítése gyors és előre tervezhető.