hírek

Free cooling: fenntartható hűtés az adatközpontokba

Az információs technológia fejlődése folyamatosan növeli az adatigényeket világszerte.

IT Hűtés

Az információs technológia fejlődése folyamatosan növeli az adatigényeket világszerte. Az adatközpontok, melyek tárolják, kezelik és biztosítják az adatok elérhetőségét, kulcsfontosságú szerepet töltenek be a digitális társadalom működésében. Azonban ezen infrastruktúrák hatalmas energiafogyasztással járnak, és jelentős hőt termelnek, ami hűtési kihívásokat vet fel. A free cooling rendszer a fenntartható megoldások közé tartozik, amelyek hatékonyan hűtik az adatközpontokat, csökkentik a költségeket és minimalizálják az ökológiai lábnyomot. Cikkünkben bemutatjuk a szabadhűtéses rendszerek működését, előnyeit és kihívásait az adatközponti környezetben.

Az adatközpontok hűtési kihívásai

Az adatközpontokban a szerverek folyamatosan működnek, ami jelentős mennyiségű hőtermeléssel jár. Az optimális működéshez az adatközpontok hűtése elengedhetetlen. A hagyományos hűtőrendszerek, mint például a kompresszoros hűtés, magas energiafogyasztással járnak, ami növeli az üzemeltetési költségeket és a környezetre gyakorolt ​​terhelést. Emellett a hagyományos rendszerek nem megfelelő kivitelezés mellett képesek rugalmatlanok lenni, így nehezen alkalmazkodnak a változó terhelési igényekhez.

free cooling rendszerek

A free cooling rendszerek működése

A free cooling rendszerek az adatközpontok fenntarthatóbb hűtési megoldását kínálják. Ez a rendszer a külső levegőt használja a hőcserére ezen infrastruktúrákban. A működésének alapja, hogy a központi szerverteremben lévő meleg levegőt közvetlenül a külső levegővel cserélik. Amikor a külső hőmérséklet alacsonyabb, mint az adatközpontok belső hőmérséklete, a rendszer automatikusan átvált a szabadhűtéses üzemmódra, és az adatközpontot közvetlenül a kinti levegővel hűti. Vagyis nem kapcsol be a hűtőberendezés és nem áramlik a hűtőközeg, csak a ventilátorok gyorsítják vagy lassítják a levegő áramlását a hőmérőből érkező adatok alapján.

A free cooling rendszereknek két fő típusa létezik: közvetlen és közvetett. A közvetlen rendszerekben a külső levegő közvetlenül belép az adatközpontba, míg a közvetettekben a kinti levegőt először hőcserélők segítségével hűtik le, mielőtt az bejut az adatközpontba. Mindkét rendszer hatékony és környezetbarát megoldást kínál – hogy melyiket válasszuk, az elsősorban a helyi körülményektől és az adatközpont igényeitől függ.

A free cooling rendszer előnyei

Energiahatékonyság: A free cooling rendszerek jelentős energiamegtakarítást eredményeznek azáltal, hogy a külső levegőt használják a hűtésre. Mivel a kinti levegő természetes módon hűti az adatközpontot, a kompresszorok és hűtőközegek így csekély mértékben üzemelnek, aminek köszönhetően jelentősen csökken az energiafogyasztás.

Költségcsökkentés: Az imént említett energiamegtakarítás a szabadhűtéses rendszerekben közvetlenül befolyásolja az üzemeltetési költségeket. A hagyományos hűtési megoldásokhoz képest a free cooling működési jellemzőiből kifolyólag jelentős anyagi megtakarítást eredményez mind hűtés, mind pedig karbantartás tekintetében.

Környezetbarát: A free cooling rendszerek alacsonyabb üvegházhatású gáz kibocsátással járnak, mivel minimálisra csökkentik a hűtéshez szükséges elektromos energia felhasználását. Ez hozzájárul a fenntarthatóbb adatközponti működéshez és a kisebb ökológiai lábnyomhoz.

Rugalmasság: A hagyományos rendszerekhez viszonyítva a szabadhűtéses megoldás rugalmasabb a változó terhelési igényekhez képest. Az intelligens vezérlőrendszerrel képes automatikusan alkalmazkodni a külső hőmérséklet változásaihoz, és optimalizálni a hűtési folyamatot. Ezáltal biztosítják az adatközpont hatékony működését különböző körülmények között.

A free cooling rendszerek kihívásai

Bár a free cooling rendszerek számos előnnyel járnak, néhány kihívással esetükben is szembe kell nézni az adatközpontokban:

Klímaviszonyok

A free cooling hatékonysága erősen függ a külső klímaviszonyoktól. Olyan régiókban, ahol a kinti hőmérséklet és a páratartalom magas, a rendszer hatékonysága csökkenhet, vagy akár teljes mértékben alkalmatlanná is válhat.

Légszennyezés és por

A szabadhűtéses rendszerek jobban ki vannak szolgáltatva a légszennyeződéseknek és a por lerakódásának. Ezek mind negatívan befolyásolhatják a free cooling hatékonyságát és a hűtőkészülékek élettartamát. Az optimális működésükhöz ezért rendszeres karbantartást és tisztítást igényelnek.

Hőmérséklet- és páraellenőrzés

A free cooling rendszerekhez pontos hőmérséklet- és páraellenőrzésre van szükség. Az adatközpontban ugyanis a magas hőmérséklet és páratartalom jelentősen befolyásolja a szerverek és más berendezések működését. Ezért fontos a megfelelő érzékelők és ellenőrző rendszerek alkalmazása ezen értékek megfelelő szabályozására.

Kialakítás és tervezés

Az optimális infrastruktúra kialakítása és tervezése kritikus fontosságú a szabadhűtéses rendszerek tekintetében. Az adatközpontot úgy kell kialakítani, hogy a hőcserélők és a légáramlás egyaránt hatékonyan együtt tudjon működni – ezt is figyelembe kell venni a szervertermi infrastruktúra építésekor és a rendszer telepítésekor.

free cooling adatközpontokba

A free cooling rendszerek jövője és új fejlemények

Intelligens automatizáció

Az adatközpontokban az automatizáció egyre nagyobb szerepet játszik. Az intelligens vezérlők lehetővé teszik a free cooling rendszerek automatikus és optimalizált működését: mesterséges intelligencia és adatelemzés alkalmazásával még hatékonyabbá válhatnak a hűtés és az energiafelhasználás terén.

Hűtőközegek fejlesztése

Az új hűtőközegek fejlesztése lehetőséget nyújthat az adatközpontok hűtési hatékonyságának további növelésére. Az olyan környezetbarát hűtőközegek, mint például a hidrofluorkarbon (HFC, vagy „zöld freonok”) helyettesítők, segíthetnek minimalizálni a globális felmelegedést és az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Megújuló energiaforrások

A szabadhűtéses rendszerek remekül kombinálhatók a megújuló energiaforrásokkal. Amennyiben az adatközpontokban megújuló energiaforrásokat használnak a hűtési és az üzemeltetési folyamatokhoz, úgy ezen infrastruktúrák környezetbarátabbá tehetők. A napenergia, a szélenergia vagy akár a geotermikus energia kihasználása egyaránt hozzájárulhat az adatközpontok fenntarthatóságához.

Hűtési infrastruktúra tervezése

Az adatközpontok tervezésekor az infrastruktúrát úgy kell kialakítani, hogy maximálisan kiélvezze a free cooling rendszerek előnyeit. A megfelelő elhelyezés és a légáramlás optimalizálásával lehetségessé válik a még hatékonyabb hűtés és a csökkent energiafelhasználás.

Végszó

Az adatközponti infrastruktúrák free cooling rendszerei jelentős előnyöket kínálnak az IT infrastruktúrák számára. A környezetbarát hűtési megoldások révén csökkenthetők az energiafelhasználás költségei és minimalizálható az ökológiai lábnyom. Azonban fontos megérteni a szabadhűtéses megoldások kihívásait és figyelembe venni a helyi körülményeket a megfelelő rendszer kiválasztásához.

Az adatközpontok továbbra is egyre csak szaporodni fognak a digitális világban, amiben a free cooling kulcsfontosságú szerepet játszik a környezettudatosabb és hatékonyabb működésükben. Az új technológiai fejlesztések és az innovációk segíthetnek további előrelépést elérni ezen típusú rendszerek terén, és támogathatják mind az informatikai létesítmények, mind a fenntarthatóság törekvéseit a jövőben.

A Reynolds Kft. csapatára a tanácsadástól tervezésen és kivitelezésen át a karbantartásig számíthat: Kérje személyre szabott ajánlatunkat!

híreink

További bejegyzéseink

Az utóbbi évek során felmerült piaci igényekre reagálva úgy alakítottuk át cégünket, hogy adatközpontok és szervertermek hűtésén kívül képesek vagyunk közvetlen gyártói kapcsolatokon keresztül komplex szervertermi infrastruktúrák beszállítására.

hírek