hírek

PUE, az adatközpontok energiahatékonyságának mércéje

Az információs technológia (IT) és az adatközpontok szerepe a modern társadalomban és a gazdaságban egyaránt...

Adatközpont

Az információs technológia (IT) és az adatközpontok szerepe a modern társadalomban és a gazdaságban egyaránt napról napra nő. Az emberek és vállalkozások egyre több adatot tárolnak és dolgoznak fel, aminek következtében növekszik az adatközpontok száma és mérete is. Azonban a működtetésük hatalmas mennyiségű energiafelhasználással jár, így a hatékonyság kulcsfontosságú fenntarthatóságuk és versenyképességük szempontjából. A PUE, vagyis a Power Usage Effectiveness mutató kiemelkedő fontosságú az adatközpontok működtetésében és tervezésében – mutatjuk, miért.

mi az a pue

Mi is az a Power Usage Effectiveness, azaz PUE?

A Power Usage Effectiveness, vagy röviden PUE egy olyan mutató, amelyet az adatközpontok energetikai hatékonyságának mérésére használnak. Ezen IT létesítmények hatalmas mennyiségű elektromos energiát igényelnek a szerverek, klímaberendezések és egyéb eszközök működtetéséhez. Azonban nem minden energia hasznos energia, amit az adatközpontok felhasználnak és a szerverek hatékony teljesítményét szolgálja.

A PUE azt mutatja meg, hogy az adatközpontok mennyi energiát használnak fel összesen (beleértve a világítást, hűtést és egyéb infrastruktúrális rendszereket) az összesített szerverek és IT berendezések működtetéséhez képest. A mutató értéke általában egy pozitív szám – minél kisebb a PUE érték, annál hatékonyabban használja az adatközpont az energiát.

Hogyan számolható ki a PUE értéke?

A PUE értéke úgy számítható ki, hogy az adatközpont összes energiabevitelét elosztjuk az infrastruktúrában található IT berendezések energiabevitelével. Az „Összes energiabevitel” magában foglalja az összes energiafogyasztást az adatközpontban, például a légkondicionálók és világítás energiafelhasználását is. Az „IT berendezések energiabevitel” pedig csak a szerverek és az adatközponti berendezések energiafelhasználását veszi figyelembe.

A PUE értékét általában egy tört szám formájában fejezik ki. Ideális esetben a PUE értéke 1 közelében van, ami azt jelenti, hogy az összes energiafelhasználás nagy része a szerverek és az IT berendezések működtetését szolgálja.

A PUE fontossága

A Power Usage Effectiveness (PUE) mutató kiemelkedő fontosságú az adatközpontok tervezésében és működtetésében, és számos szempontból érinti az üzemeltetőket, a vállalkozásokat és a környezetet. Tekintsük meg részletesebben, miért is olyan kritikus a PUE az adatközpontok kontextusában:

  1. Költségmegtakarítás. Az adatközpontok energiafelhasználása hatalmas összegeket emészt fel évente: az IT infrastruktúra üzemeltetése, a hűtés és az energiaellátás ugyanis egyaránt jelentős költségeket jelentenek. Az alacsony PUE érték azt fejezi ki, hogy kevesebb energiát kell használni és fenntartani, ami hosszú távon költségmegtakarítást eredményez a vállalkozások számára.
  2. Környezetvédelem. Az adatközpontok nagy energiaigénye nagyméretű ökológiai lábnyomot hagy maga után. A magas PUE értékek azt jelzik, hogy az adatközpontok nem hatékonyan használják fel az energiát, ami nagyobb szén-dioxid kibocsátást és egyéb környezeti hatásokat eredményez. Az alacsony PUE értékek viszont csökkentik az adatközpontok környezetre gyakorolt hatását, hozzájárulva így a fenntarthatósághoz és a környezetvédelemhez.
  3. Kapacitásnövelés. Állandóan növekvő igényekkel szembesülnek az adatok tárolása és feldolgozása terén az adatközpontok. Az alacsony PUE szám lehetővé teszi, hogy megnöveljék a rendelkezésre álló kapacitást anélkül, hogy újabb energiaforrásokat kellene bevezetni. Ez a skálázhatóság megkönnyíti a vállalkozások számára, hogy rugalmasan alkalmazkodjanak a változó igényekhez.
  4. Megbízhatóság. Az energiahatékony adatközpontok általában mindig megbízhatóbbak is. Az alacsony PUE-vel rendelkező adatközpontok ugyanis kevesebb energiaproblémával és hőszabályozási problémával küzdenek, aminek köszönhetően biztosítható a megbízhatóságuk és folyamatos rendelkezésre állásuk. Ez kritikus fontosságú olyan vállalkozásoknak, amelyek az adatközpontokban tárolják a fontos üzleti adatokat.
  5. Versenyelőny. Az adatközpontok versenyképességének egy fontos tényezője az optimális PUE érték. Az energiafelhasználás csökkentésével a vállalkozások képesek alacsonyabb áron kínálni szolgáltatásaikat az ügyfeleknek, ami nagy versenyelőnyt jelenthet a piacon. Emellett az energiatakarékosságnak és a fenntarthatóságnak a vállalati imázs javításában is nagy szerepe van.
pue meghatározása

Hogyan optimalizálható a PUE?

Az energiahatékonyság optimalizálása és a PUE érték csökkentése érdekében számos lépést lehet tenni az adatközpontok tervezése, kialakítása és üzemeltetése során. Az alábbiakban részletesen kifejtjük, hogy hogyan optimalizálható a Power Usage Effectiveness:

Minőségi szerverek használata

Az első és egyik legfontosabb lépés az energiahatékonyság növelésében az, hogy olyan szervereket használunk, amelyek magas teljesítménnyel rendelkeznek alacsony energiafogyasztás mellett. A modern, energiatakarékos szerverek, például a többmagos processzorok és az energiahatékony tápegységek segítenek csökkenteni az IT berendezések energiafelhasználását.

Hűtési rendszerek optimalizálása

Az adatközpontok IT hűtése szintén kulcsfontosságú. Az intelligens hűtési rendszerek, például a hővisszanyerő rendszerek vagy a többzónás hűtés használatával optimalizálható a hőszabályozás és csökkenthető a hűtéshez szükséges energiaigény.

Virtualizáció

A szerverek virtualizálása lehetővé teszi a szerverek erőforrásainak hatékonyabb kihasználását. Ez azt jelenti, hogy egyetlen fizikai szerver több virtuális gépet is futtathat, ami csökkentheti az IT berendezések számát és így az energiafelhasználást is. Röviden, a virtualizáció segíthet a PUE érték csökkentésében.

Mérés és monitorozás

Az energiafelhasználás folyamatos mérése és monitorozása elengedhetetlen az optimalizációhoz. Az okos adatközpont-menedzsment rendszerek biztosítják az üzemeltetők számára, hogy valós időben kövessék az energiafogyasztást, és azonnal beavatkozhassanak az esetleges energiaveszteségek megszüntetésére.

Hővisszanyerés

Az adatközpontok által termelt hőt más célra is fel lehet használni, például az épület fűtésére vagy akár melegvíz előállítására. Ezáltal a hővisszanyerés még inkább hozzájárul az energiahatékonyság növeléséhez és az adatközpontok fenntarthatóságához.

Energiahatékonysági tanúsítványok és szabványok betartása

Számos országban és régióban léteznek energiahatékonysági tanúsítványok és szabványok, amelyeket az adatközpontoknak be kell tartaniuk. Ezek a szabványok segíthetnek az energiahatékonyabb IT infrastruktúrák tervezésében és működtetésében.

Hideg folyosók

A hideg folyosók kialakításával elkülöníthető a meleg és hideg levegő egy adatközpontban, optimalizálva ezzel a hőelosztást és csökkentve a hűtéshez szükséges energiát.

Záró gondolatok

Az adatközpontok fontos szerepet játszanak a modern társadalomban és gazdaságban, és hatalmas mennyiségű energiát igényelnek működtetésükhöz. A Power Usage Effectiveness (PUE) mutató optimalizálásának segítségével azonban lehetőség van az energiafelhasználás hatékonyabbá tételére, ami többek között nagyobb költségmegtakarítást, környezetvédelmet és megbízhatóságot eredményezhet. Az adatközpontok üzemeltetői és tervezői számára a PUE figyelemmel kísérése és optimalizálása ezért kiemelt fontosságú feladat.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti az IT biztonságról szóló írásunk is!


híreink

További bejegyzéseink

Az utóbbi évek során felmerült piaci igényekre reagálva úgy alakítottuk át cégünket, hogy adatközpontok és szervertermek hűtésén kívül képesek vagyunk közvetlen gyártói kapcsolatokon keresztül komplex szervertermi infrastruktúrák beszállítására.

hírek