hírek

Magas rendelkezésre állás: a megbízhatóság kulcsa

Az üzleti világ folyamatos digitalizációja és az információk növekvő mennyiségének eredményeképp...

Adatközpont

Az üzleti világ folyamatos digitalizációja és az információk növekvő mennyiségének eredményeképp az adatközpontok szerepe kritikusabbá vált, mint valaha. A zökkenőmentes üzleti folyamatok szempontjából elengedhetetlen a magas rendelkezésre állás, amely biztosítja, hogy az adatok mindig hozzáférhetők legyenek, és a szolgáltatások zavartalanul működjenek. Ebben a cikkben felfedezzük a magas rendelkezésre állású rendszerek kulcsfontosságú tényezőit az adatközpontok tervezése és üzemeltetése során.

magas rendelkezésre állás

Magas rendelkezésre állás: redundancia

Az adatközpontok az egyik legnagyobb és leggyakrabban felmerülő problémája a leállás és az állásidő. A magas rendelkezésre állás alapja a redundancia, vagyis a redundáns rendszerek megléte.  Ide sorolható például az energiaellátás, a távközlés betáplálási pont vagy a hűtési rendszer.

Redundancia esetében olyan kialakításról beszélünk, amikor egy komponenst egy másik egyenértékűvel helyettesíthetünk. Így egy váratlan esemény bekövetkeztekor is zavartalanul képes a rendszer a fontos adatok megbízható tárolására. Az adatközpontoknak tehát több, egymástól független részegységekkel kell rendelkezniük, hogy ha egy rendszer meghibásodik, a másik át tudja venni a terhelést.

Karbantartás és monitorozás

A fentiekből adódóan elengedhetetlen az is, hogy az üzemeltető ne hanyagolja el az előírt, előre betervezett karbantartásokat se. A magas rendelkezésre állás fenntartásához ezen infrastruktúrákat oly módon kell megtervezni, hogy az általa nyújtott szolgáltatások akkor is elérhetők legyenek, miközben épp zajlanak a javítási munkálatok.

A rendszer folyamatos monitorozása és az adatok elemzése pedig segít az előre nem látható problémák megelőzésében és azonosításában. Ebből a szempontból elengedhetetlen a folyamatosan elérhető és gyorsan reagáló ügyfélszolgálat is. Így az ügyfeleket időben tájékoztathatjuk a fennálló kockázatokról, ami hozzájárul a partneri kapcsolatok során kialakult bizalom fenntartásához.

Magas rendelkezésre állás: automatizált rendszerek

Automatizált rendszerek segítségével minimalizálható az emberi beavatkozás, csökkentve ezzel a humán erőforrás okozta hibák kockázatát. Ezen teljes informatikai infrastruktúrát kínáló megoldások minden szükséges elemmel rendelkeznek annak érdekében, hogy kiszolgálják az adatközpontok kritikus alkalmazásait. Az emberi hibákból történő leállásokat napjainkban számos alkalmazás segítheti a videós megfigyeléstől kezdve az érzékelős monitoring és automatizációs programokig.

Az olyan berendezések, mint a biztonsági kamerák, hő- és páratartalmat mérő szenzorok, az önszabályozó hűtési infrastruktúrák vagy önmonitorozó és -javító áramellátási rendszerek használata jelentős előnyökkel jár. Egyrészt nagymértékben leegyszerűsítik a munkafolyamatokat, másrészt helyettesítik a személyes felügyelet szükségességét meghibásodás során. Képesek redundáns módon viselkedni, vagyis képesek átvenni az egyes tápegységek a károsodott modul teendőit, így a szakembereknek lehetőségük adódik annak javítására vagy cseréjére.

magas rendelkezésre állás adatközpontokban

Szigorú biztonsági protokollok

A szigorú biztonsági előírások szintén szorosan kapcsolódnak a magas rendelkezésre állás biztosításához. Ezen intézkedések megakadályozzák az esetleges külső támadásokat, amelyek rendkívüli kockázatot jelentenek az adatközpont és ezáltal a vállalat működésére.

A hozzáférések korlátozásával, tűzfalak alkalmazásával és egyéb védelmi protokollok segítségével mindez elkerülhető – az infrastruktúra probléma nélkül üzemelhet, miközben a kritikus céges adatok is biztonságban lesznek. A magas rendelkezésre állású rendszerek tekintetben érdemes elgondolkozni tervezéskor felhőalapú infrastruktúrák bevezetésén is. Ezekkel ugyanis megosztva tárolhatjuk és dolgozhatjuk fel a vállalati információkat, csökkentve azok elvesztésének kockázatát.

Hasznosnak találta bejegyzésünket? Akkor talán érdekelheti a PUE mutatóról szóló írásunk is!

híreink

További bejegyzéseink

Az utóbbi évek során felmerült piaci igényekre reagálva úgy alakítottuk át cégünket, hogy adatközpontok és szervertermek hűtésén kívül képesek vagyunk közvetlen gyártói kapcsolatokon keresztül komplex szervertermi infrastruktúrák beszállítására.

hírek