hírek

A folyadékhűtők működése: a legfontosabb tudnivalók

A nagy teljesítményű folyadékhűtők számos vállalkozás számára elengedhetetlen berendezések.

Folyadékhűtő

A nagy teljesítményű folyadékhűtők számos vállalkozás számára elengedhetetlen berendezések. Komplett megoldásokat kínálnak IT-, technológiai-, ipari- illetve telekommunikációs hűtéshez. Úgy tervezték, hogy folyamatos, állandó hőmérsékletet tartsanak fenn az adott infrastruktúrában lévő eszközök számára, megelőzve így azok túlmelegedését és esetleges károsodását. Cikkünkben a különféle típusú ipari folyadékhűtők működése, elemei, valamint a HiRef hűtőberendezések előnyei kerülnek górcső alá.

Az ipari folyadékhűtő működési elve és elemei

Az ipari folyadékhűtő fő elemei a kompresszor, a kondenzátor, az expanziós szelep és az elpárologtató. A kompresszor a rendszer szíve, ami összenyomja a hűtőfolyadékot, növelve ezzel annak hőmérsékletét és nyomását. A túlnyomásos hűtőközeg ezután a kondenzátorba kerül, ahol egy második közeg – jellemzően víz vagy levegő – hűti. A hűtőfolyadékot egy expanziós szelepen vezetik át, ami lecsökkenti a nyomását, hogy az gyorsabban lehűljön. A hűtőközeg végül visszakerül a kompresszorba, majd ismét keringetésre kerül a rendszerben – a folyamat így ismétlődik.

A levegő/víz folyadékhűtők működése

A levegő-víz típusú folyadékhűtők praktikus kialakításukból és az elérhető széles típusválasztékból adódóan népszerű megoldást jelentenek a különböző IT-, technológiai-, ipari-, telekom és lakossági hűtési igények kielégítésére. Ezen berendezések hideg- vagy meleg vizet állítanak elő attól függően, hogy elsősorban mire szeretnénk használni: hűtésre vagy fűtésre. A kialakításukat tekintve találkozhatunk kompakt (monoblokkos), valamint osztott kivitelű folyadékhűtőkkel.

Osztott folyadékhűtők működése

Az osztott levegő/víz folyadékhűtők főként lakossági felhasználásra ideálisak, a maximális teljesítményük megközelítőleg 200 kW-ig terjed. Ezen típusok az otthoni klímaberendezésekhez hasonlóan rendelkeznek egy kültéri, illetve egy beltéri egységgel is.

Kompakt folyadékhűtők működése

A kompakt változatokkal inkább nagyobb teljesítmény szükséglettel rendelkező infrastruktúrák esetében találkozhatunk – 200 kW-os teljesítmény felett már szinte csak ilyeneket használnak. Előnyös tulajdonságaiknak – pl. a könnyű és gyors telepíthetőség, teljeskörű automatika, szabályozás – köszönhetően igazán hely-, valamint költséghatékony megoldást kínálnak.

A folyadékhűtők hatásfoka: a COP

Hogy a folyadékhűtő működése során milyen hatékonysággal üzemel, azt a teljesítménytényezővel (Coefficient of Performance) szokás mérni. A COP érték megmutatja, hogy mennyivel nagyobb hűtőteljesítmény érhető el a befektetett villamos energiával. Egyszerűbben fogalmazva: a COP szám meghatározza, hogy 1 kW villamos teljesítménnyel hány kW hőteljesítményt képes előállítani a folyadékhűtő. A magasabb COP-kel rendelkező folyadékhűtő működése ezek alapján nagyobb hatékonyságot jelent, miután nagyobb hűtési teljesítményt tud leadni kisebb energiabevitel mellett.

ipari folyadékhűtők működése

HiRef klímaberendezések

Egy HiRef folyadékhűtő működése során folyamatos rendelkezésre állást biztosít kedvező – előre beállított és szinten tartott – COP értékek mellett. A márka klímaberendezéseinek kialakításához fejlett technológiákat és megoldásokat alkalmaznak, hogy a legmagasabb minőséget képviselhessék a szakmában, beleértve az inverteres kompresszorokat és az elektronikus expanziós szelepeket.

  • Az inverteres kompresszorok a hűtési igényhez igazíthatják a fordulatszámukat – ez azt jelenti, hogy kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos változatok.
  • Az elektronikus expanziós szelepek szabályozzák a hűtőközeg áramlását a rendszeren keresztül. Így biztosítják, hogy a hűtőfolyadéknak mindig optimális hőmérséklete és nyomása legyen szállítás során.

A HiRef folyadékhűtőket magas hűtési kapacitásra tervezték, vagyis nagy mennyiségű hűtőközeget tudnak gyorsan és hatékonyan lehűteni. Ennek köszönhetően kiválóan alkalmasak számos infrastruktúrában technológiai hűtésére, beleértve az adatközpontokat, gyártóüzemeket és gyógyszerészeti létesítményeket.

A HiRef folyadékhűtők használatának előnyei

Energiahatékonyság

A HiRef klímaberendezések az élen járnak, ha energiahatékonysárgól van szó. Tervezésükkor és előállításukkor ugyanis a gyártó kiemelt figyelmet szentel a fogyasztás optimalizálására. Más szóval a HiRef folyadékhűtők működése roppant gazdaságos. Ha ehhez még hozzávesszük hosszú élettartamukat is, úgy a beszerzési áruk a használati évek alatt többszörösen megtérül, és jelentős költségek takaríthatók meg – ráadásul kevésbé terheljük a környezetet is.

Megbízhatóság

A HiRef folyadékhűtők működésük során folyamatos, egész éves rendelkezésre állást biztosítanak. Magas színvonalú technológiai és műszaki hátterű berendezéseik minőségi alkatrészekből készülnek és szigorú tesztelésnek vetik alá. Így megbízható választást jelentenek azoknak a vállalkozások, amelyeknek hosszú távú és megbízható hűtési megoldásra van szükségük.

Alacsony karbantartási igény

A HiRef folyadékklímák szervizelhető részegységei minimális karbantartást igényelnek, akár a rendszer működése alatt is. A korszerű vezérlő felügyeli a szükséges névleges értékeket, hogy a folyadékhűtő az üzemi határérték betartásával működjön, a hibákat pedig még azok beállta előtt jelezze.  Ennek köszönhetően csökkennek a leállások és a berendezések hosszabb ideig képesek megfelelően üzemelni, emiatt költséghatékony alternatívát jelent a vállalkozások számára.

HiRef hűtőfolyadék típusok a Reynolds Kft. kínálatában

A márka klímaberendezései több változatban elérhetők különféle technikai paraméterekkel, beleértve a teljesítményt, a hőmérséklet-tartományt, a hűtési módot vagy a felhasznált hűtőközeget. Ez biztosítja, hogy a vállalkozások pontosan a céljaikhoz megfelelő folyadékhűtőt választhassák ki. A Reynolds Kft. kínálatában változatos típusválaszték áll rendelkezésre levegő/víz HiRef klímaberendezésekből.

  • HiRef PCC: ezen típusú légkondenzációs levegő/víz folyadékhűtők működése során 6 és 140 kW teljesítményt képesek nyújtani, így elsősorban ipari felhasználásra ajánljuk. Az alkalmazott hűtőközeg R-410A és R-454B.
  • HiRef TSE: a távkondenzátorral és scroll kompresszorral ellátott TSE klíma termékcsalád ideális adatközponti és különféle technológiai környezetbe. A teljesítménytartományuk 46-638 kW között mozog, és szintén R-410A valamint R-454B hűtőközeget használnak.
  • HiRef CDA: ezeknek a természetes – R744 (CO2) levegő hűtőközeget és moduláló kompresszorokat alkalmazó, levegőkondenzációs – klímaberendezéseknek a teljesítménye 96 és 288 kW között mozog. Remekül használható mind informatikai, mind ipari, mind egyéb technológiai infrastruktúrák esetében. Egyaránt alkalmazható hűtésre és fűtésre is.
  • HiRef TTX: a HiRef TTX légkondenzációs folyadékhűtők olajmentes centrifugális kompresszorokkal vannak felszerelve. Elsődleges felhasználási területük megegyezik a HiRef CDA típusokéval. Alternatív hűtőközeggel működnek, mint R-134a és R-1234ze, a teljesítményük 281-1057 kW. Hűtéshez és fűtéshez is ideális.
  • HiRef HCB: ezen termékcsalád szintén légkondenzációs, az alkalmazott csavarkompresszor inverteres meghajtású. Hasonló környezetbe ajánljuk, mint a TTX-t és a CDA-t, a teljesítménytartományuk 369 és 1200 kW közötti. A felhasznált hűtőközeg R-134a, valamint R-1234ze. Felhasználható hűtésre és fűtésre is.
  • HiRef TVA: a HiRef TVA légkondenzációs hűtőfolyadék típusok képesek a legnagyobb teljesítményre, ami 341-től egészen 1282 kW-ig terjed. A kompresszor esetükben is csavaros, inverteres meghajtású. Ami a hűtőközeget illeti – használható R-134e, R-1234ze, illetve R-513A is. A használatával hűtés és fűtés is kivitelezhető.

Konkrét kérdése van valamely termékünkről, vagy további információra van szüksége? Szívesen segítünk Önnek: vegye fel velünk a kapcsolatot!

híreink

További bejegyzéseink

Az utóbbi évek során felmerült piaci igényekre reagálva úgy alakítottuk át cégünket, hogy adatközpontok és szervertermek hűtésén kívül képesek vagyunk közvetlen gyártói kapcsolatokon keresztül komplex szervertermi infrastruktúrák beszállítására.

hírek