hírek

Schneider Electric és a szerverhűtés

A szervertermek hűtése olyan technológiai hűtési feladat ahol a helyiség hőmérsékletét – és sokszor annak páratartalmát

Szerverhűtés

A szervertermek hűtése olyan technológiai hűtési feladat ahol a helyiség hőmérsékletét – és sokszor annak
páratartalmát is – nagy pontossággal kell tartani a kívánt értéken az év teljes terjedelmében. Vagyis a
hűtőberendezéseknek az év 365 napján, napi 24 órában kell üzemelniük. A szervertermek pedig általában
kiemelten magas prioritású helyiségnek számítanak. Ezen tények miatt az üzembiztonság és a hatékonyság
elsődleges szempontok a hűtési rendszer tekintetében.

Komfort hűtési berendezések ilyen felhasználási területen nem jöhetnek szóba hiszen azokat nem ilyen üzemórára
és terhelésre tervezték. A Schneider Electric számos technológiai hűtési rendszert kínál IT és ezen belül szervertermi
hűtési megoldásként. A szervertermeket hűtési igényük szerint feloszthatjuk méret szerint:

  • Kis adatközpontok: 200kW alatti hőterhelés
  • Közepes adatközpontok: 200kW – 1MW közötti hőterhelés
  • Nagy adatközpontok: 1MW fölötti hőterhelés

Legelterjedtebbnek tekinthetők a kis adatközpontok és viszonylag sűrűn előfordulnak közepes adatközpontok is
míg a nagy adatközpontok építése elég ritkának mondható az országban. A hűtési megoldásokat ezek tekintetében
választjuk. Illetve annak függvényében, hogy a helyiségen belüli szerverek önmagukban milyen sűrűségűek,
milyen azok hőterhelése.

5kW/rack terhelésig nyitott hideg/meleg folyosó kialakítása elegendő. Ez annyit tesz, hogy a szerverek telepítésénél
ügyelni kell azok elhelyezésére oly módon, hogy azok hideg és meleg oldala azonos oldalra essen. Ezen kívül másra
nem kell ügyelni hűtési szempontok alapján. A hűtési igényt pedig kisebb termek esetén Uniflair SP (korábbi Unisplit)
egységgel vagy kisebb Uniflait AM (Amico) precíziós klímaszekrényekkel lehet kezelni.

5-15kW/rack terhelésig ezeket a hideg/meleg folyosókat már le is kell zárni. Vagyis a hideg és meleg oldal nemkeveredik egymással. Illetve az álpadló kiépítése is szükséges. Ebben a teljesítményben Uniflair AM és UniflairLE (Leonardo) készülékek  biztosítják a szükséges hűtési teljesítményt.

15kW/rack fölötti terhelés terhelés esetén zárt hideg/meleg folyosó, álpadló rendszer és AFC (Active Floor System)együttes használatával nagy teljesítményű Uniflair LE klímaszekrényekkel lehetséges. Az AFC nem más mint egyfajtaaktív álpadló elem ami a klímaszekrénnyel kommunikálva biztosítja a nagysűrűségű rack-ek előtt annak megfelelőhűtéséhez szükséges szellőző levegőt. Ugyancsak járatos megoldás ebben a tartományban az APC in-row  egységekalkalmazása. Ezek hőmérsékleti viszonyoktól függően 30kW hűtési teljesítmény körüli egységteljesítménybenépíthetők be közvetlenül a rack sorba.

Kis- és közepes adatközpontok esetén precíziós klímaszekrényekkel vagy rack-sori hűtőberendezésekkel oldhatómeg a hűtés. Amennyiben nagyobb egységteljesítményt szeretnénk elérni akkor mindenképp a klímaszekrények fognakmegoldást jelenteni. A legnagyobb Uniflair LE egységek  hőmérsékleti viszonyoktól függően elérhetik akár a 250kW/berendezéshűtési teljesítményt is. Ezen berendezések ventilátorai már az álpadlóba van süllyesztve.

Nagy méretű adatközpontok esetén a precíziós klímaszekrények alternatívája lehet egy moduláris közvetett környezetihűtési energiát hasznosító innovatív berendezés az EcoBreeze.  A modulok 50-400kW teljesítménytartományban érhetők el.Az indirekt szabadhűtés mellett magasabb környezeti hőmérséklet esetén evaporatív technológiával biztosítják a szükséges hűtési igényt.

Az említett berendezéseken kívül vannak még alternatívák amiket első sorban kisebb IT, vagy telekommunikációs helyiségek
esetén alkalmaznak. Itt általában az a követelmény, hogy a hűtőegység kompakt berendezés legyen. Ezek az egységek
tartalmazzák a  komplett hűtőkört, bele értve a kondenzátort is. Lehetnek kültéri vagy beltéri telepítésűek.

A berendezések kialakításán túl mindenképp beszélnünk kell a technológiai megoldásokról is. Ezen készülékeket ugyanis
számos opcionális lehetőséggel láthatjuk el amit az adott helyszín sajátossága és a hűtési feladat technológiai mivolta
mindenképpen indokol.

Az első és talán az egyik legfontosabb opcionális technikai megoldás amit mindenképp meg kell említenünk az aszabadhűtés (free cooling). Mivel egész éves hűtési üzemről beszélünk ezért mindenképp ajánlott a szabadhűtésesberendezések alkalmazása. A szabadhűtés lehetővé teszi, hogy a szükséges hűtési teljesítményt kompresszoros munka nélkül,környezeti energia közlésével valósítsuk meg. Ez annyit tesz, hogy amikor a környezeti hőmérséklet kellően alacsony értékrecsökken ezt a hideg levegőt használjuk közvetett módon hűtésre. Ily módon általában 0’C környezeti hőmérséklet környékéna szabadhűtéses üzem teljes mértékben átveszi a kompresszoros hűtés szerepét. Ezzel a hűtésre fordított energiabefektetésa töredékére csökken. A szabadhűtéses üzemből eredő energiamegtakarítás ugyanakkor már 10’C környezeti hőmérsékletkörnyékén is jelentkezik hiszen mint hűtési rásegítés már itt is érezhető a hatása. Ezek a hőmérsékleti határok persze nagymértékben függnek a hűtött víz kívánt hőmérsékletétől. A szabadhűtéssel ellátott Schneider Electrik berendezések évesműködéséről magyarországi klímaprofilra vetített prognosztizációt készítünk. Ezáltal kimutatjuk, hogy az adott berendezésmilyen környezeti hőmérséklettől működik tisztán szabadhűtéses üzemben és milyen környezeti hőmérséklettől lép be aszabadhűtés rásegítés tekintetében. Azt is megmutatjuk mennyi lesz a várható éves energiafogyasztás és mennyi lesz azebből fakadó üzemeltetési költség. Továbbá összehasonlítást is tudunk készíteni tisztán kompresszoros hűtéssel működőberendezéssel amiből jól látható a különbség energia és költség tekintetében.

A Schneider Electric által kifejlesztett IFC (Intelligent Free cooling) technológia segítségével a szabadhűtéses üzemetkiterjeszthetjük mint működési tartomány mindd pedig teljesítmény tekintetében. Az IFC annyit tesz, hogy ha két vagy többszabadhűtéssel ellátott berendezést telepítünk akkor azok szabadhűtési hőcserélőit össze tudjuk csövezni és a vezérléslehetővé teszi, hogy az éppen aktív gép használatba tudja venni az álló (stan dy) gép vagy gépek szabadhűtéses hőcserélőjét is.

Ugyancsak jelentős technikai opció az inverteres technológia ami szintén hatékonyságot és költséget csökkentő lehetőség.Az inverteres kompresszorok, keringető szivattyúk és kondenzátor ventilátorok segítségével dinamikusan lekövethető afelhaszálói oldal hűtési igényének ingadozása. Megszűnnek az on/off üzemű kompresszoros munkából eredő kilengések.

Az említett technológiákon kívül természetesen még számos opcionális lehetőség kínálkozik a berendezések konfigurálásakor.Ezeket mindig az adott igényekhez és lehetőségekhez igazítjuk. A beállított értékek, üzemi paraméterek pedig könnyen,valós időben nyomon követhetők az új felhasználóbarát színes 7”-os érintőképernyős kijelzőkön.

híreink

További bejegyzéseink

Az utóbbi évek során felmerült piaci igényekre reagálva úgy alakítottuk át cégünket, hogy adatközpontok és szervertermek hűtésén kívül képesek vagyunk közvetlen gyártói kapcsolatokon keresztül komplex szervertermi infrastruktúrák beszállítására.

hírek